szolosor

Megértve a természet egy üzenetét, ültevényeinket fokozatosan állítjuk át ökológiai művelésbe. Kerüljük a kemikáliákat, nem törjük, tömörítjük a termőtalajt benzinfüstöt okádó vasmasinákkal. A szőlőültetvényt hagyományosan, akáckarós támasz mellett, bakműveléssel kívánjuk gondozni. (A kordonos művelés számunkra a keresztre feszítés szimbóluma, nem természetes állapota embernek, növénynek.)


A hagyományos művelésmóddal egyszerűbben, természetesebben érhető el az optimális hozam, az ideális tőketerhelés. A fürtök közelebb nevelkednek az anyaföldhöz, a vesszők hosszabbak, több levelet hoznak, ezáltal magasabb beltartalmi értéket adnak a gyümölcsnek. A sorok közét takarónövénnyel borítjuk, ezáltal természetközelibb tápanyagutánpótlást és gazdagabb talajéletet próbálunk biztosítani a szőlőnövénynek. Nálunk csak kézimunka létezik, egyedi gondoskodást kap minden tőke.


Birtokunk csak akkora méretűre növekedhet, melyben még minden egyes tőkével személyes kapcsolat ápolható. Fontos küldetésünknek tekintjük az ősi, Kárpát-medencei fajták visszahozását a termesztésbe. Ezek fenntartását, tiszta termő ültevényekben való gondozását és bemutatását érdeklődő barátainknak. A hagyományos Somlai fajták – Furmint, Juhfark, Hárslevelű, Olaszrizling – mellett megtalálható ültetvényeinkben a Gohér, Piros Bakator, Kéknyelű, Budai zöld, Királyleányka, Somlai sárfehér, Zöldszilváni is.

ugrás az oldal tetejére

Copyright 2014 Somló Kincse

Weboldal: Buildweb Kft.