boraink

Első tételünk az ún. „hétköznapok bora” sorozatból, mely szerényebb megjelenésével is sugallja létrehozásának célját: Tiszta, természetes, jó minőségű, kézműves somlai piacra segítése, elérhető áron. Maga a bor friss és könnyű, fajtajellegesen gyümölcsös, rezedás, melyet élvezhető savak és határozott ásványosság keretez. Ajánlom grillezéshez, grillezés előtt és után, valamint grillezés helyett!

1/3-ában aszús fürtökből, 3 napos héjon áztatással készült tétel. Dús, aszalt gyümölcsös aromavilágát magas alkohol, kiemelkedő extrakt, füstös ásványosság és férfias savkarakter teszi kerekké. Hosszú potenciállal bíró bor, kifejezetten rusztikus, ízgazdag fogásokhoz.

Olasz rizling, Juhfark és Hárslevelű borainak házasításából készült félszáraz bor. Klasszikus somlai, mely a régi idők jellemzőit hordozza: magas savak, határozott ásványosság, közepes alkohol, összetett ízvilág, pici maradékcukorral. Keletiesen fűszerezett, vagy fehér-, esetleg aszalt gyümölcsökkel készült ételekhez párosítva, hölgyeknek is!

A Balaton-felvidék hegyein egykoron mindenütt díszlő, de mára elfeledett, ősi magyar fajtából készült bor. Diszkrét, de nagyon barátságos aromavilága egyik ismert boréhoz sem hasonlítható, melyet elegánssá emel a somlai terroir. Nem csak a különlegességeket kedvelőknek ajánlom és nem is feltétlenül ételhez párosítva!

A fajtára jellemző magas beltartalmi értékeket hordozó dús és tartalmas tétel. Aromavilágában a töppedt gyümölcsre emlékeztető jegyek keverednek az érett körte karakterével. Közepesen magas alkohol, jó savak, ásványok és ásványok, kesernyés lecsengés, hosszú utóíz.

Ősi, az Érmellékről elszármazott Kárpát-medencei fajtából készült különleges bor. Aromavilága sajátos és első kortyra nehezen érthető, de sokaknak olyan felismeréseket nyújt, mely szinte követeli az újabb vele töltött élményt. Vigyázz, mert lehet, hogy éppen Te leszel az akit magával ragad!

Egy hagyományos magyar szőlő bora somlai változatban, melynek bemutatásával a borszeretők figyelmét szeretnénk felhívni egy általunk nagyra becsült fajtára. A bort páratlan gyümölcsösség, elegáns savak, illő alkohol, szép ásványosság teszi kerekké és nagyon barátságossá. Csábításhoz és csábuláshoz is ajánlom!

A szőlőben termőpárt alkotó fajták nálunk e borban házasultak. Házasságuk, vagyis házasításuk tanúja lehetsz, ha megkóstolod! A bor a Kéknyelű páratlanul elegáns aromavilágát hordozza, melyet még magasabbra emel a Budai határozott, de finom savszerkezete. Magas extrakt, maximális mineralitás, illő alkohol, hosszú lecsengés teszi nagy borrá.  Jó szívvel ajánlom akár az ünnepi asztalra is!

Hagyományt teremtő házasításunk ebben az évben Olasz Rizling, Juhfark, Furmint, valamint egy régi vegyes ültetvény borainak felhasználásával készült. Halvány-aranysárga színű, illatát határozott ásványos karakter vezeti, aszalt gyümölcsök aromáinak társaságában. Kóstolva száraz, finoman sós, kerek savérzet, húsos test, aszalt gyümölcsök és ásványok jegyei jellemzik. Nagy testű, harmonikus, ízig-vérig somlai. Rusztikus fogásokhoz ajánlom kísérőként.

tunderek

Héjon erjedt tétel, így egy szokványos somlaitól intenzívebb aranysárga megjelenésű. Illatában ásványok garmadája, aszalt sárgabarackra és érett mangóra emlékeztető jegyekkel. Kóstolva száraz, lendületes savérzetű, krémes felszínű, izmos testű, áradó aszalt gyümölcsös íz-aromák jellemzik. Rusztikus - fehérbort kívánó - fogásokhoz, gyümölcsökkel egybesütött húsételekhez ajánlom kísérőként.

hars

Kései szüretelésű, töppedt és aszúsodott szőlőszemeket is tartalmazó, válogatott fürtökből préselt, szűretlen Olasz Rizling, melyet minimális – 10 mg/l – kénezéssel palackoztunk. Színe érett aranysárga. Illatát a bazalt ásványossága keretezi, melyből áramlanak a túlérett szőlő és az aszalt gyümölcsök aromái. Kóstolva száraz, sűrű szövetű. Határozott savérzet, tüzes alkohol, hosszú mézes lecsengés jellemzi. Megosztó bor, kóstolását elsősorban a különlegességekre nyitott, kísérletező kedvű borbarátoknak ajánlom!

bolyongo

Színe világos aranysárga. Illat- és  ízaromáiban a rezeda, méz és aszalt fehérhúsú gyümölcsök jelennek meg, melyeket határozott ásványosság keretez, fajtajelleges, kesernyés lecsengéssel. Lendületes savak, nagy test, remek arányok, komoly érlelési potenciál. Tartalmasabb szárnyasételek és sertéssült kísérőjének ajánljuk.

 

 

Szalmasárga megjelenésű. Illata meglepően sok virágra, valamint banánra emlékeztet. Ízaromáinak petrolos-ásványos jellegét citrusokra és földieperre hajazó életteli savérzet gazdagítja. Grillezésnél, de rusztikusabb fogások mellett is jól szerepelhet.

 

 

Közepes intenzitású, aranysárga szín. Határozottan ásványos, tipikusan somlai illat- és ízaromák jellemzik, a háttérben érett körtével és aszalt, fehérhúsú gyümölcsökkel. Tüzes, mézes savérzet, rusztikus test, hosszú lecsengés. Nehezebb sertés és főtt marhából készült ételek mellett is érdemes kipróbálni.

 

 

Egy tündérszép szőlőskert régi vegyes ültetvényének borát Olasz Rizlinggel és Furminttal házasítottuk. A munkában segítségünkre volt Kovács Anti örökös sommelier bajnok barátunk, melynek eredményeként egy igazi somlai született! Határozott szalmasárga szín, aromáiban ásványok, fehérhúsú érett gyümölcsök, némi rezeda és méz kavalkádja, melyet elegáns savgerinc tart. Kerek test, illő alkohol, szép lecsengés. Ajánljuk bárhol, bármikor és bármihez!

 

Olaszrizling, Juhfark és egy öreg, vegyes ültetvény száraz borainak, természetes módon készült házasítása. Közepes intenzitású aranysárga szín, aromavilágában határozottan sós ásványosság, fehérhúsú, kissé aszalt, diszkrét gyümölcsösség jellemzi. Savszerkezete elegáns, teste közepesen kerek, nem kiugró alkoholérzettel. Halételekhez, fehérhúsú szárnyasokból készült fogásokhoz, vagy egy jó beszélgetéshez ajánljuk.

 

 

Oltalom alatt álló eredetmegjelölésű, száraz magyar bor. Világos tónusú, szalmasárga szín, sósan ásványos illat- és ízaromák jellemzik, melyet az érett körtére emlékeztető zamatok vezetnek fel. Rusztikus testű, alkoholtartalma a masszív savszerkezetével harmonizál. Jól párosítható hideg sültekkel, és bátran próbálható zsírosabb, fűszeresebb fogások mellé.

ugrás az oldal tetejére